top of page
Søk

Visste du dette om gulv og luftfuktighet?Normale krav til RF er 30-60%

Og enkelte produsenter krever 45-65%!

RF = Relativ Fuktighet og forteller noe om hvor fuktig/tørr luften er.


De nordiske forholdene er spesielle da det er store variasjoner mellom årstidene, og den relative fuktigheten (RF) kan variere mellom 20-80%


Det er fuktigst inne om høsten, like før vi begynner å fyre. Utover vinteren tar vi inn kald, vanndampfattig (selv i ellers fuktige Bergen) luft og varmer den opp. Da synker RF, og den kan, om ikke vi gjør tiltak, komme ned under 25% - i noen tilfeller også enda lavere.


Den store variasjonen i RF kan normalt føre til at trematerialer vil få små sprekker og lett kuving i fyringssesongen. Dette går vanligvis tilbake i den fuktige årstiden. Det er likevel verdt å merke seg at lav RF over tid KAN gjøre permanent skade, så det kan være lurt å gjøre tiltak for å holde luftfuktigheten oppe.


Du kan for eksempel:

  • Ha en luftfuktighetsmåler på veggen for å holde kontroll på RF.

  • Tilføre naturlig fuktighet i boligen; dropp å bruke kjøkkenvifte når du koker poteter, vann blomster, sett tørkestativet i stuen, evt. skaff deg en luftfukter og bruk den i perioder med lav RF.

  • Skru temperaturen litt ned inne, og pass på at temperaturen i gulvet aldri overstiger 27 grader.

  • I moderne boliger, med balansert ventilasjon, er det spesielt viktig å følge med på RF, da luften her ofte blir byttet ut.

Comentarios


bottom of page